همه آنچه که لازم است از واکسن آنفولانزا بدانید

همه آنچه که لازم است از واکسن آنفولانزا بدانید

  • توسط : محبوبه خاوری
  • در : ۱۳۹۹-۰۲-۲۱
  • در : اخبار پزشکی

واکسن آنفولانزای فصلی یک واکسن سالانه است که برای محافظت در برابر آنفولانزا به افراد تزریق می شود. طبق آمار مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالت متحده آمریکا، واکسن آنفولانزا برای همه افرادی که بالاتر از سن ۶ ماه را دارند و نیز بالاتر از آن توصیه می شود. آنفولانزا می تواند یک بیماری بسیار جدی باشد؛ خصوصا اگر کودکان خردسال، بزرگسالان ۶۵ ساله یا بالاتر از آن و کسانی که شرایط بهداشتی و درمانی نامناسب دارند و نیز زنان باردار را درگیر خود نماید. با ما همراه باشید تا با واکسن آنفولانزا، بهترین زمان تزریق واکسن آنفولانزا و عوارض واکسن آنفولانزا و خلاصه هر چیزی که مرتبط با این واکسن است آشنا شویم.

چرا واکسن آنفولانزا را باید هر ساله تزریق کرد؟

به جرئت می توان گفت که واکسن آنفولانزا بهترین روش برای محافظت خودتان و خانواده تان برای مقابله با این بیماری است اما سویه های ویروس آنفولانزا دائما در حال تغییر هستند و بنابراین هر سال واکسن جدیدی برای آن ساخته می شود و دانشمندان قبل از شروع فصل آنفولانزا با پیش بینی اینکه احتمالاً سویه های آنفلوآنزا در فصل آینده شایع ترین واکسن هستند؛ آن را تهیه می کنند.

از آنجا که ویروس آنفولانزا به طور مکرر در ترکیب ژنتیکی خود تغییر ایجاد می کند؛ لذا تقریباً هر ساله باید واکسن آن را تجدید کرد و نوع جدید آن را تزریق نمود و این یکی از دلایلی است که افراد مجبور می شوند هر ساله واکسن آنفولانزا را تزریق کنند.

عوارض واکسن آنفولانزا - زمان تزریق واکسن آنفولانزا

عوارض واکسن آنفولانزا – زمان تزریق واکسن آنفولانزا

چند نوع واکسن آنفولانزا وجود دارد؟

واکسن های آنفولانزا در برابر سه یا چهار سویه ویروس آنفولانزا از شخص محافظت می کند. واکسن های آنفولانزای سه گانه فرد را در برابر دو سویه آنفلوانزا A – H1N1 و H3N2 – و یک سویه آنفلوانزا B حفظ می کنند. واکسن های آنفلوآنزای چهار گانه – که برای اولین بار در فصل آنفولانزای ۲۰۱۳-۲۰۱۴ ارائه شدند، در برابر همان گونه های واکسن سه سویه و همچنین یک آنفولانزا اضافی B می توانند فرد را در مقابل آنفولانزا محافظت نمایند.

علاوه بر واکسن های استاندارد آنفولانزا که به صورت سوزنی تزریق می شوند، انواع دیگری از واکسن های آنفولانزا در دسترس اند که شامل یک نسخه با دوز بالا برای سن ۶۵ سال است و در کنار آن واکسن هایی با دوز مختلف برای سنین ۴ ساله، ۱۸ ساله و بالاتر نیز وجود دارند و باز هم در کنار همه این ها،  یک اسپری بینی نیز وجود دارد که برای افراد سالم ۲ تا ۴۹ سال قابل استفاده است اما برای زنان باردار توصیه نمی شود. یک نوع از واکسن آنفولانزای بدون سوزن هم موجود است که از مایعات فشار قوی برای تزریق واکسن استفاده می کند و برای بزرگسالان ۱۸ تا ۶۴ ساله قابل استفاده است.

عوارض واکسن آنفولانزا - زمان تزریق واکسن آنفولانزا

عوارض واکسن آنفولانزا – زمان تزریق واکسن آنفولانزا

واکسن های آنفولانزا برای سال های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۰

ترکیب واکسن آنفولانزای سال های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۰ کمی متفاوت تر از ترکیب آن در سال های قبل است. به طور خاص یک فشار متفاوت از ویروس H1N1 و یک سویه متفاوت از ویروس H2N3 در این واکسن آنفولانزای این دو سال، در مقایسه با واکسن های سال های گذشته وجود خواهد داشت.
ترکیب واکسن آنفولانزای سال های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۰ شامل موارد زیر خواهد بود:

  • A / Brisbane / 02/2018 (H1N1) pdm09 مانند ویروس – این جزء H1N1 است که با واکسن آنفولانزای سال گذشته متفاوت است.
  • (A / Kansas / 14/2017 (H3N2 مانند ویروس – این جزء H3N2 است که با واکسن آنفولانزای سال گذشته تفاوت دارد.
  • ویروس (B / Colorado / 06/2017-like (Victoria lineage – که مؤلفه سویه آنفلوانزا B است که همان واکسن سال گذشته است.

واکسن آنفولانزای سال های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۰ همچنین حاوی دومین ویروس آنفلوانزا B به نام “B/Phuket/3073/2013-like (Yamagata lineage) virus است که همچنین در واکسن چهار جانبه فصل گذشته قرار داشته است.

عوارض واکسن آنفولانزا - زمان تزریق واکسن آنفولانزا

عوارض واکسن آنفولانزا – زمان تزریق واکسن آنفولانزا

آیا واکسن های آنفولانزا امسال به تعویق می افتند؟

امسال، سازمان بهداشت جهانی از انتخاب مؤلفه H3N2 واکسن آنفولانزا به مدت حدود یک ماه طولانی تر از حد معمول خودداری کرد اما تاخیر به مقامات بهداشتی فرصت بیشتری برای ممانعت از ویروس های H3N2 در گردش خون – که در آن زمان به سرعت در حال تغییر بودند – بود.
با این حال نتیجتاً، ممکن است تحویل برخی واکسن های آنفولانزا در سال جاری به تأخیر بیفتد. در ماه ژوئیه، شرکت داروسازی سانوفی پاستور که بخش اعظمی از واکسن آنفولانزای آمریکا را تولید می کند؛ اعلام داشت  که مطابق آکادمی اطفال آمریکا (AAP)، تحویل واکسن آنفولانزای آن تا سه یا چهار هفته به تعویق می افتد.
این شرکت در نامه ای به مشتریان نوشت: “سانوفی پاستور انتظار دارد که تمام دوزهای رزرو شده توسط مشتریان خود را تولید و تحویل دهد و از اواخر اوت یا سپتامبر، تحویل کلیه محموله های جزئی به کلیه مشتریان آغاز شود.”
واکسن های آنفولانزای این شرکت – که شامل Fluzone Quadrivalent ، Fluzone High Dose و Flublok Quadrivalent است؛ حدود ۴۰٪ از بازار واکسن آنفولانزای ایالات متحده را تشکیلی می دهند.

عوارض واکسن آنفولانزا - زمان تزریق واکسن آنفولانزا

عوارض واکسن آنفولانزا – زمان تزریق واکسن آنفولانزا

آیا می توان از اسپری بینی واکسن آنفولانزا به جای تزریق آن استفاده کرد؟

گرچه اسپری بینی واکسن آنفولانزا مدتی توصیه نمی شد اما هم اکنون این نوع از واکسن آنفولانزا که به صورت اسپری استفاده می شود نیز می تواند به اندازه واکسن تزریقی آن مفید باشد.

روند ابتلا به آنفولانزا، امسال چگونه بوده است؟

روند آنفولانزای ۲۰۱۹-۲۰۲۰ تا حدودی غیرمعمول بوده است. در شروع سال فشار اصلی ویروس آنفولانزا بیشتر از نوع آنفلوانزا B بود. به طور معمول آنفلوانزا B به اندازه موارد آنفلوانزا (A (H1N1 و H3N2 افراد را درگیر خود نمی کند و آخرین ابتلا گسترده به آن به سال های ۱۹۹۲-۱۹۹۳ بر می گردد اما در هفته‌های اخیر، افزایش موارد آنفولانزای ناشی از H1N1 مشاهده شده است که حاکی از “موج دوم” فعالیت آنفولانزای ناشی از آنفولانزای A است.

عوارض واکسن آنفولانزا - زمان تزریق واکسن آنفولانزا

عوارض واکسن آنفولانزا – زمان تزریق واکسن آنفولانزا

بهترین زمان تزریق واکسن آنفولانزا چه زمانی است؟

دقیقاً نمی توان پیش بینی کرد که چه زمانی آنفولانزا بیش از سایر زمان ها شیوع پیدا می کند اما مقامات بهداشت توصیه می کنند که در اوایل پاییز و ترجیحاً در اواسط آبان ماه واکسن آنفولانزا را تزریق کنند زیرا فعالیت آنفولانزا در اواخر پاییز و اوایل زمستان به اوج خود می رسد و بهتر است قبل از شیوع سراسری و همه گیری آن از واکسن آن استفاده کرد.
گرچه بهترین زمان تزریق واکسن آنفولانزا اوایل و اواسط پاییز است اما افراد می توانند در اواسط زمستان نیز این واکسن را تزریق کنند.

بعد از گذشته دو هفته از واکسیناسیون آنفولانزا، بدن ایمنی لازم برای مقابله با این بیماری را پیدا می کند؛ لذا سپری شدن دو هفته زمان برای کار کردن واکسن در بدن ضروری است.

عوارض واکسن آنفولانزا - زمان تزریق واکسن آنفولانزا

عوارض واکسن آنفولانزا – زمان تزریق واکسن آنفولانزا

واکسن آنفولانزا چقدر مؤثر است؟

اثربخشی واکسن آنفولانزای فصلی به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله اینکه میزان دوز آنفولانزا در واکسن به خوبی با سویه های گردش خون مطابقت داشته باشدیا خیر. برخی مطالعات نشان می دهند كه وقتی سویه های واكسن با آنهایی كه در حال گردش هستند مطابقت خوبی ندارند ، افراد واكسینه شده ۶۰ درصد كمتر از افرادی كه واكسینه نشده اند، ابتلا به آنفولانزا را تجربه می کنند. اثر واکسن آنفولانزا نیز بسته به شخصی که واکسینه می شود می تواند متفاوت باشد – این واکسن به طور کلی در بزرگسالان سالم و کودکان غیر خردسال بهتر عمل می کند. –

عوارض واکسن آنفولانزا - زمان تزریق واکسن آنفولانزا

عوارض واکسن آنفولانزا – زمان تزریق واکسن آنفولانزا

مطالعه ای در سال ۲۰۱۳ نشان داد كه واكسن آنفولانزا در بزرگسالان ( بزرگسالان ۶۵ ساله و بالاتر ) به اندازه سایر گروه های سنی موثر نیست. آزمایش نشان داد این افراد که واکسن را دریافت کرده بودند به اندازه افرادی که واکسن را دریافت نکرده بودند؛ با علائم آنفولانزا به پزشک مراجعه می کنند.

اما مطالعات دیگر نشان می دهد افرادی که بیمار می شوند در صورت واکسینه شدن علائم کمتری دارند. مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۳ که در مجله Clinical Infectious Diseases منتشر شده است، نشان داد افرادی که به آنفولانزا مبتلا شده بودند، کمتر احتمال دارد در اثر آنفولانزا بستری شوند.

برخی مطالعات وجود دارد که نشان می دهد واکسن آنفلوانزا با دوز بالا محافظت بهتری برای افراد مسن تر ایجاد می کند. واكسن آنفلوانزا با دوز بالا حاوی چهار برابر دوز واكسن استاندارد است. یک مطالعه در سال ۲۰۱۴ در ژورنال پزشکی نیوانگلند نشان داد که واکسن با دوز بالا ۲۴ درصد بیشتر از آنزیم استاندارد فرد را نسبت به آنفولانزا محافظت می کند.

آیا واکسن آنفولانزا برای زنان باردار بی خطر است؟

پاسخ این است که بله واکسن آنفولانزا برای زنان باردار بی خطر است.  مطالعات نشان می دهد كه واكسن های آنفولانزا برای زنان در هیچ یک مراحل بارداری خطری ایجاد نمی کند و حتی توصیه می شود که زنان باردار حتماً واکسن آنفولانزا را تزریق نمایند زیرا دلایل مختلفی وجود دارد که نشان می دهد احتمال ابتلای زنان به آنفولانزا در هنگام بارداری بیشتر از سایر مواقع است و در صورت ابتلا خطرات متعددی ممکن است آن ها را تهدید کند. علاوه بر این ، واكسیناسیون آنفولانزا در دوران بارداری به محافظت از کودک در برابر آنفولانزا در شش ماهه اول زندگی که نوزاد بیش از حد کوچک و ضعیف است کمک می کند. با تزریق واکسن آنفولانزا به مادر باردار، حفاظتی که واکسن ایجاد می کند به فرزند نیز منتقل می شود.

عوارض واکسن آنفولانزا - زمان تزریق واکسن آنفولانزا

عوارض واکسن آنفولانزا – زمان تزریق واکسن آنفولانزا

عوارض جانبی واکسن آنفولانزا چیست؟

واکسن آنفولانزا عوارض جانبی بسیار خفیفی دارد که شامل قرمزی یا تورم در محل تزریق، تب در درجه پایین و درد است و فقط در حدود ۱ تا ۲ درصد افرادی که واکسن آنفولانزا را تزریق می کنند دچار تب به عنوان یک عارضه جانبی می شوند.
در کنار این ها واکسن آنفولانزا می تواند شامل یک سری عوارض جانبی جدی تری چون: مشکل در تنفس، تورم در اطراف چشم یا لب، کهیر، تپش شدید قلب و سرگیجه و تب بالا شوند. در صورتی که با تزریق واکسن آنفولانزا این عوارض شدید را تجربه کردید فوراً به پزشک مراجعه نمایید.
برای کودکان، عوارض ناشی از اسپری بینی آنفولانزا می تواند شامل آبریزش بینی، خس خس سینه، سردرد، استفراغ، درد عضلات و تب باشد. برای بزرگسالان، عوارض جانبی شامل آبریزش بینی، سردرد، گلودرد و سرفه است. این عوارض جانبی در مقایسه با بیماری واقعی آنفولانزا، در مدت کوتاهی رفع می شوند.

عوارض واکسن آنفولانزا - زمان تزریق واکسن آنفولانزا

عوارض واکسن آنفولانزا – زمان تزریق واکسن آنفولانزا

آیا امکان گرفتن آنفولانزا از طریق تزریق واکسن آنفولانزا وجود دارد؟

ممکن است تصور شود که امکان گرفتن آنفولانزا از طریق تزریق واکسن آنفولانزا وجود دارد اما خیال تان راحت باشد! این یک داستان ساختگی است! گرچه ممکن است با تزریق واکسن آنفولانزا گرفتار عوارض جانبی آن شوید اما امکان گرفتن ویروس آنفولانزا از این طریق به هیچ وجه وجود ندارد.
ویروس های ناشی از آنفولانزا در واکسن آن کشته می شوند بنابراین افراد نمی توانند آنفولانزا را از واکسن آنفولانزا بگیرند. با این حال به دلیل اینکه دو هفته لازم است تا واکسن آنفولانزا به صورت فعال در بیاید و ما را در مقابل این ویروس مخافظت کند؛ بنابرین امکان این که فرد در طی این دو هفته به آنفولانزا دچار شود وجود دارد.

عوارض واکسن آنفولانزا - زمان تزریق واکسن آنفولانزا

عوارض واکسن آنفولانزا – زمان تزریق واکسن آنفولانزا

چه کسانی نباید واکسن آنفولانزا را دریافت کنند؟

کودکان کمتر از ۶ ماه نمی توانند آنفولانزا بگیرند. افرادی که در گذشته واکنش آلرژیک شدید نسبت به واکسن آنفولانزا داشته اند، معمولاً نباید واکسینه شوند. اگر تب شدید دارید نباید واکسن آنفولانزا را دریافت کنید. (باید صبر کنید تا تب از بین برود.) گرچه در مورد های مانند داشتن سرماخوردگی خفیف یا جزئی، دریافت واکسن آنفولانزا مانعی ندارد.